reklama

Obětí útoku medvěda se stala čerstvě vdaná Erin Johnsonová z aljašského hlavního města Anchorage. S lehčími zraněními vyvázla její pracovní kolegyně Ellen Trainorová z Fairbanks. K útoku došlo 275 mil severně od Anchorage v místním dole v pondělí.

Johnsonová (27) a Trainorová (38) sbíraly a zkoumaly geologické vzorky z tamního dolu. Byly zaměstnankyně společnosti zaměřující se na životní prostředí ABR Inc. Úřady ještě v den útoku umožnily odstřel vraždícího medvěda. 

Šéf společnosti ABR Steve Murphy sdělil pro CBS, že ženy byly vyškoleny pro případy útoku medvěda a obě měly řadu zkušeností s prací v terénu. Johnsonová měla ani ne dva týdny po svatbě, když ji medvěd zabil.

Několik minut před útokem se přitom obě ženy bavily o varování před medvědy. Alespoň takto minuty před událostí popsala úřadům zraněná Trainorová. 

Medvěd byl prý od žen zhruba 3 metry vzdálený, když ho poprvé spatřily. Vyšetřovatelé vyvozují, že medvěd ženy sledoval několik minut před tím. Medvěd povalil na zem nejprve bioložku Trainorovou. Ta měla v protiútoku použít odstrašující sprej na medvědy, bohužel ten medvěda neodehnal. Neví se, zda svůj sprej použila i Johnsonová. 

Medvěd sice na moment ustoupil, ale hned se k ženám vrátil zpátky. "Medvěd mezi ně vstoupil několikrát, Ellen sice stříkala sprejem intenzivně," řekl Murphy. "Ale byl to hyper-agresívní medvěd," dodal s tím, že ho sprej nezastrašil.  Přesto Murphy věří, že zachránil alespoň Trainovorou. 

Trainorová následně ztratila své brýle, medvěd se s tělem Johnsonové vzdálil pryč z místa. Trainorová vystřelila varovnou světlici a ještě tentýž den ji odvezl vrtulník prč z oblasti dolu. Ošetřili ji na ambulanci ve Fairbanks, kdy ji ještě ten samý den propustili. 

Vrtulník se vrátil na místo, ale medvěd tělo Johnsonové odvlekl pryž z místa útoku. Následně byl medvěd i s tělem ženy nalezen a odstřelen.

Tento útok byl v oblasti již druhým krátce po sobě. V neděli napadl a zabil černý medvěd 16letého Patricka Coopera, který se ztratil v lese a sešel ze stezky při jednom horském závodě jižně od Anchorage. Tento medvěd byl zabit v úterý.