Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bič na muslimské kazatele v Dánsku. Co je čeká?

Dánsko, Kodaň
Dánsko, Kodaň
Foto: Pixabay

Kodaň - Dánská vláda pokročila ve svých snahách o zamezení nenávistným kázáním. Plánuje vytvořit seznam lidí, kteří kvůli svým náboženským názorům budou mít zakázán vstup do země.

V Dánsku řeší problém, jak se vypořádat s takzvanými kazateli nenávisti. Reagují tak na situaci v některých tamních mešitách. Již před několika týdny připravili řadu opatření. Chtěli také odebrat imámům, kteří by porušovali základní dánské hodnoty a šířili nenávist, občanství.

Nyní podle deníku Local představila dánská vláda plán, který by těmto imámům a jiným duchovním vůdcům hlásajícím nenávist zabránil vstupu do země. Chtějí sestavit list kazateů, kteří vyjádřili protidemokratické názory a ti by poté nezískali vstupní vízum a při překročení hranic do země by byli posláni zpět.

Dánská ministryně vnitra, Inger Støjbergová, dnes pro Jyllands-Posten, uvedla, že se jedná o drastický, avšak nezbytný krok. Nemohou si totiž prý dovolit povolovat vstup do země lidem, kteří inspirují k porušování tamějších hodnot. Seznam by měla vytvořit dánská imigrační služba a měl by se objevit i online.

Občané evropské unie se na něm neobjeví. Nicméně podle deníku Local plánuje vláda i další seznam, který by se navíc zaměřil právě i na náboženské představitele legálně pobývající v EU. 

Témata:  Islám Dánsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy