Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na plážích na Mallorce se o víkendu objevil žralok, vyvolal velkou paniku

Žraloci, ilustrační fotografie
Žraloci, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Palma de Mallorca - Mezi turisty na španělském ostrově Mallorca vypukla o víkendu panika. Velmi blízko k několika plážím připlul žralok modrý. Podle svědků byl evidentně dezorientovaný. Nakonec se zjistilo, že má zranění na hlavě a umíral.

Žralok vyděsil stovky lidí koupajících se na plážích na jihozápadě ostrova Mallorca, mimo jiné v místech Illetes, Cala Nova či Cala Major v zátoce Bahía de Palma. Poté, co se přiblížil jen několik metrů ke břehu, kde se koupali lidé včetně malých dětí, vypukla na pláži panika.

Místní úřady nařídily uzavření několika pláží, zatímco se pobřežní hlídka spolu s odborníky z místního akvacentra vydala žraloka hledat. "S podezřením na velmi špatný stav zvířete, se tým odborníků rozhodl ho utratit," napsal v neděli list El Mundo.

Podle deníku bylo zvířeti nejprve podáno sedativum a pak mu byla provedena "eutanazie s cílem minimalizovat jeho bolest a stres", aby mu byla zajištěna "důstojná smrt".

Žralok modrý (též modravý) žije v mořích a oceánech v tropickém a mírném pásu. Loví zejména ryby žijící v hejnech. Jeho výskyt u Mallorky je vzácností.

Témata:  žraloci Španělsko moře

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy