Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína a Kanada se zavázaly, že nebudou podporovat vzájemnou obchodní špionáž

Kanada
Kanada
Foto: Pixabay

Ottawa - 22. června byla na jednání kanadského bezpečnostního poradce Daniela Jeana a představitele čínské komunistické strany Wanga Jung-čchinga uzavřena dohoda, podle níž obě země proti sobě nebudou provádět státem financované kybernetické útoky s cílem získat obchodní tajemství.

"Ani jedna z vlád nebude provádět ani vědomě podporovat kybernetické krádeže intelektuálního vlastnictví včetně obchodních tajemství a jiných důvěrných podnikatelských informací s cílem získat konkurenční výhody pro své společnosti a komerční sektor," uvádí se v dohodě.

"Je to téma, kterého se před třemi, čtyřmi lety (Peking) v rozhovoru ani nedotkl," řekl nejmenovaný kanadský vládní úředník listu Globe and Mail, který o dohodě informoval jako první. Výzvědných služeb se ale dohoda netýká.

Některé státy včetně USA už delší dobu obviňují čínskou vládu, že sponzoruje hackerské útoky na firmy ve snaze získat citlivou zahraniční technologii.

V Číně začal v červnu platit nový zákon o kybernetické bezpečnosti. Řada světových technologických firem ho už kritizovala, protože zákon je nejasný a ponechává příliš prostoru k tomu, aby byl volně interpretován čínskými regulačními orgány.

Témata:  Čína Kanada hackeři

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy