Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaký je následník saúdskoarabského trůnu? Prý se inspiruje Winstonem Churchillem

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - Donedávna byl nástupcem saúdskoarabského trůnu Muhammad bin Najíf Saúd (58). To se však nečekaně změnilo a novým korunním princem je Muhammad bin Salmán (31). Světová média mu přezdívají "Mr. Everything", protože již zastával hodně důležitých funkcí.

Více než dva roky byl nejen zástupcem následníka trůnu, ale i ministrem obrany, šéfem rady hospodářství a rozvoje a šéfem dozorčí rady Aramco, saúdského naftového gigantu a největší takové firmy na světě s ohledem na denní těžbu ropy, píše polský týdeník Polityka.

Na rozdíl od svých bratrů a bratranců nemá Muhammad větší zkušenost z politiky, ani diplomy ze zahraničních univerzit. Ukončil bakalářské studium práv na rijádské univerzitě a zkušenosti získával jako otcův poradce a šéf jeho kanceláře.

Kritici Muhammada obviňují, že Saúdskou Arábii zatáhl do občanské války v sousedním Jemenu. Saúdští vojáci byli poprvé vysláni do boje za hranice. A umírali. Ve válce se nepodařilo dosáhnout strategických cílů, zato si vyžádala tisíce obětí a vedla k humanitární katastrofě.

Samozřejmě není ideální, ale je velmi bystrý a inteligentní - chválí jej jeho stoupenci. Bývalého prezidenta Spojených států Baracka Obamu, který nebýval Saúdské Arábii nakloněn, mile překvapil a Obama se o něm vyjádřil, že se výborně orientuje ve světě a je moudřejší než by odpovídalo jeho věku.

Muhammad bin Salmán pracuje více než deset hodin denně. Je neobyčejně ambiciózní a soustředí se na celek. Nikdy nekouřil, nepil alkohol a vyhýbal se oslavám. Vždy dbal o svůj vzhled. Už dlouho jezdí po světě, třese si rukou s důležitými politiky a všude vypráví o své vizi státu. Tvrdí, že se inspiruje Winstonem Churchillem. Je disciplinovaný, sebevědomý a charismatický.

Budoucí král Saúdské Arábie má rád Japonsko, se svou první ženou tam po svatbě strávil dva měsíce. Jeho nadace vytvořila japonské komiksy prezentující arabskou kulturu. Věnuje se vodním sportům, cestování, má rád iPhone. Dokonce natolik, že se loni v New Yorku osobně sešel se šéfem Applu Timem Cookem.

Jaký bude král? To ukáže čas. Bude se muset vyrovnat s obtížnými společenskými výzvami ve vlastní zemi a s čím dál komplikovanější situací v regionu. Určitě bude aktivnější než jeho otec, ale také bohužel možná agresivnější a impulzivnější.

Témata:  Saúdská Arábie Muhammad bin Najíf Saúd

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy