Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další prohra Islámského státu? Džihádisté ztrácí Rakku, přišli už o čtvrtinu města

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Damašek - Arabsko-kurdská koalice dobyla již čtvrtinu syrského města Rakka, které je metropolí Islámského státu (IS). Ofenziva pod názvem Hněv Eufratu s cílem dobýt baštu džihádistů začala loni v listopadu.

Syrské demokratické síly (SDF) poprvé vstoupily do města 7. června poté, co se jim ho podařilo prakticky obklíčit. "SDF dobyly zhruba 25 procent obytných čtvrtí," sdělil Ramí Abdar Rahmán, šéf Syrské exilové organizace ochránců lidských práv SOHR.

Povstalecké jednotky již drží pevně v rukou dvě čtvrti na východě a dvě na západě města. Nyní postupují víc k historickému jádru. Jejich prvotním cílem je ale nejprve odříznout severní část města, než se pustí do boje o staré centrum.

Vzdušnou a pozemní logistickou podporu včetně dodávek potřebných zbraní a munice zajišťují Spojené státy a jejich spojenci - západní i regionální.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy