Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francii dál trápí vysoká nezaměstnanost

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzský prezident Emmanuel Macron plánuje, že do podzimu zavede reformy ke zpružnění pracovního trhu. Ekonomika země sice roste, nezaměstnanost je ovšem stále velmi vysoká.

Francouzská ekonomika v posledním období roste rychleji než v předchozích letech a vytváří i více nových pracovních míst. Počet nezaměstnaných, který dosáhl svého vrcholu v říjnu 2015, kdy činil 10,8 procenta, přesto klesá velmi pomalu.

Ve Francii nyní hledá práci 3,5 milionu lidí. Počet nezaměstnaných se v květnu sice meziročně snížil o 0,8 procenta, ale oproti předchozím třem měsícům jich je o 0,9 procenta více.

Ministerstvo práce neuvádí měsíční míru nezaměstnanosti. Podle posledních zveřejněných údajů francouzského statistického úřadu INSEE ale činila v prvním čtvrtletí roku 9,6 procenta. Statistický úřad předpokládá, že ekonomika letos vytvoří 222.000 nových pracovních míst. Míra nezaměstnanosti by tak do konce roku měla klesnout na 9,4 procenta, nejníže od roku 2011.

Témata:  Francie nezaměstnanost ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy