Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontroverzní ruský velvyslanec v USA zřejmě končí, na rozloučenou uspořádal párty

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Washington/Moskva - Ruský velvyslanec v USA Sergej Kisljak zřejmě končí. Ačkoliv zprávy o odvolání diplomata Kreml dosud nepotvrdil, američtí podnikatelé už zvou na "večírek na rozloučenou".

Kisljakovo jméno se objevuje v médiích hlavně v souvislosti s aférou okolo údajného ruského ovlivňování amerických prezidentských voleb. "Velvyslanec Kisljak sloužil jako představitel Ruska ve Spojených státech od roku 2008 a během svého působení ve Washingtonu byl spolehlivým a hloubavým partnerem amerických podnikatelských kruhů," praví se v pozvánce na recepci, kterou 11. července ve washingtonském hotelu St. Regis pořádá US-Russia Business Council.

Na otázku ohledně velvyslancova odvolání mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová přímo neodpověděla. "V Rusku o odvolání či jmenování velvyslance rozhoduje prezident a že střídání velvyslanců může trvat i několik měsíců, čili v žádném případě nejde o nějakou spontánní záležitost," uvedla jen.

O Kisljakově odchodu z Washingtonu nejprve informovoval na twitteru bývalý americký velvyslanec v Moskvě velvyslanec Michael McFaul, který na adresu ruského kolegy poznamenal, že "pracovat s ním bylo radostí, přestože jsme se rozcházeli v názorech". Mluvčí Zacharovová se tehdy opřela do "vysloužilého amerického hodnostáře", jehož prohlášení svědčí o "fantomových bolestech po neúspěšné diplomatické kariéře".

Kisljaka má podle ruských médií ve Washingtonu vystřídat přívrženec "tvrdé linie" Anatolij Antonov, který momentálně plní funkci náměstka ministra obrany.

Kisljak figuroval v aféře okolo údajného ruského vměšování do voleb poté, co klíčovou funkci poradce nového prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost musel opustit Michael Flynn, protože vyšlo najevo, že lhal o svých rozhovorech s ruským velvyslancem. Rovněž přes Kisljaka prý Trumpův zeť a poradce Jared Kushner domlouval zřízení tajného komunikačního kanálu s Kremlem.

Témata:  Rusko USA diplomacie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy