Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po Evropě se pohybují odsouzení teroristé, úřady je nemohou deportovat

Teroristé hrozí bombovým útokem na olympijské hry v Soči
Teroristé hrozí bombovým útokem na olympijské hry v Soči
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn – Britský deník The Telegraph přinesl alarmující zprávu. S odkazem na dosud nepublikovaný dokument tamního ministerstva vnitra informuje, že více než 40 zahraničních teroristů využilo zákony lidských právech, aby mohlo zůstat ve Velké Británii.

Studie zdůrazňuje, že pro vládu je nepřekonatelný problém deportovat nebezpečné džihádisty. Zmiňuje přitom řadu útoků inspirovaných radikálním islámem ve Velké Británii. Při soudních sporech totiž právníci – často financovaní prostřednictvím státní právní pomoci – dokáží úspěšně zabránit tomu, aby byli podezřelí z terorismu vraceni do svých rodných zemí.

Podrobné informace obsahuje zpráva, kterou si objednala tehdejší ministryně vnitra a nynější premiérka Theresa Mayová v rámci programu nazvaného Deportace s jistotou (DWA). 

Specialista na mezinárodní právo, profesor Clive Walker, který je spoluautorem analýzy, k tomu uvedl: „Můj výzkum naznačuje, že ve Velké Británii existuje více než 40 odsouzených zahraničních teroristů, kteří se vyhnuli deportaci díky použití aktu v oblasti lidských práv. To je mnohem více, než se v minulosti myslelo.“

Toto schéma podle deníku teoreticky umožňuje britským úřadům zbavit se podezřelých z terorismu se zárukami, že ve své domovské zemi nebudou týráni nebo mučeni. Ale ukazuje se, že také umožňuje zůstávat odsouzeným teroristům v zemi. Právníci například úspěšně zabránili deportaci džihádistů, kteří plánovali v roce 2005 bombový útok.

V Británii tak mohl zůstat třeba Eritrejec Siraj Yassin Abdullah Ali, který pomáhal teroristické buňce. Jeho deportaci bylo zabráněno argumentem, že by ve vlasti čelil „nelidskému zacházení nebo trestu“. Z vězení byl propuštěn v roce 2011 poté, co si odseděl polovinu trestu. Podobně dopadl také Alžířan Bagdád Meziane, který finančně podporoval Al.Káidu a který byl v roce 2003 odsouzen na 11 let. Dnes údajně žije někde v okolí města Leicester.

Ministryně vnitra Amber Ruddová už podle The Telegraph slíbila, že britskou protiteroristickou strategii nechá prověřit. Zpravodajské agentury a protiteroristická policie jsou pod obrovským tlakem poté, co vyšlo najevo, že v posledních třech islámských teroristických útocích byli pachateli muži, kteří nebyli pro bezpečnostní složky neznámí.

Od března ve třech samostatných útocích inspirovaných Islámským státem - u Westminsteru, London Bridge a u Manchester Areny zemřelo celkem 35 lidí. Další nevinná oběť zemřela při krajně pravicovém útoku na mešitu ve Finsbury Parku.

Dva z útočníků na London Bridge pocházeli z Maroka. Jeden z nich, Youssef Zaghba, byl na mezinárodním seznamu sledovaných osob, protože se pokusil dostat v roce 2016 z Itálie do Sýrie.

Hrozba, které čelí Velké Británie ze strany v zahraničí narozených džihádistů, zůstává na vysoké úrovni v důsledku těchto útoků - a neschopnost deportovat známé teroristy tyto obavy ještě posiluje.

Program DWA byl úspěšný pouze při deportaci 12 islamistů - zejména Abu Qatady, který kdysi v Evropě působil jako zástupce vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládina. Přesto už celý projekt vládu stál 1,7 milionu liber na právních poplatcích. Tento režim, který byl zaveden v roce 2005, umožňuje Británii deportovat zahraniční podezřelé z terorismu se zárukami, že nebudou týraní ve své domovské zemi. Dohody byly podepsány s Alžírskem, Etiopií, Jordánskem, Libanonem, Libyí, a Marokem.

Už v roce 2014 úředník odpovědný za DWA - bývalý velvyslanec v Libyi a Maroku Anthony Layden - odstoupil. Odmítl přesně říci, proč tento systém nefunguje, ale pro The Telegraph řekl, že si nepřál „pomáhat teroristům“. Dodal, že má „problémy s přístupem ministerstva vnitra“.

Témata:  Velká Británie terorismus

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy