Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je nutné více tlačit na KLDR, shodli se Sobotka a Šinzo Abe

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Tokio - Český premiér Bohuslav Sobotka a předseda japonské vlády Šinzó Abe dnes debatovali mimo jiné o situaci kolem KLDR. Shodli se, že je v rámci mezinárodního společenství nezbytné zesílit tlak na Severní Koreu, aby ustoupila od svých jaderných a raketových testů.

"V každém případě podporujeme snahu mezinárodního společenství snížit napětí v regionu. Je zřejmé, že zkoušky jaderných zbraní, balistických zbraní porušují rezoluce Rady bezpečnosti OSN a zvyšují napětí," prohlásil Sobotka. "Je potřeba pokračovat v tlaku mezinárodního společenství na severokorejský režim, aby přestal s těmito zbrojními iniciativami, které ohrožují region," dodal.

Zdůraznil roli Číny, která je nejbližším diplomatickým spojencem Severní Koreje. Podle předsedy české vlády je proto důležité, aby Peking byl v otázce KLDR aktivnější.

Sobotka dále připomněl, že Česká republika má ohledně Severní Koreje specifickou roli. "Patříme mezi, tuším, sedm zemí EU, které mají v provozu ambasádu v Severní Koreji. Spolupracujeme i s Japonskem z hlediska sdílení našich znalostí severokorejského prostředí a určitě jsme připraveni Japonsku pomoci ohledně řešení situace jeho občanů, pokud se na nás Japonsko obrátí," podotkl český premiér.

Témata:  Bohuslav Sobotka Šinzó Abe Severní Korea Čína

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy