Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zpráva americké diplomacie: Čína dostatečně nebrání obchodování s lidmi, dostala se na černý seznam

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.asianews.it

Washington - Americké ministerstvo zahraničí dnes vydalo výroční zprávu o obchodování s lidmi na světě. Čínu USA nově zařadily k zemím, které dostatečně nebrání obchodování s lidmi. Tento krok může mít vážné následky. Podle stanice CNN do nejhorší skupiny letos "spadly" další čtyři státy: Rusko, Írán, Severní Korea a Sýrie.

Zařazení Číny do třetí - nejhorší - skupiny, může znamenat zavedení neobchodních sankcí. Ministr zahraničí Rex Tillerson řekl, že Čína je v poslední skupině proto, že nepřijala dostatečně účinná opatření proti obchodování s lidmi. Proti zemím zařazeným do třetí skupiny mohou USA zavést neobchodní sankce a omezit také americkou pomoc.

Peking se tak ocitl ve skupině spolu s Mali, Guineou nebo Kongem. Zpráva Čínu kritizuje zejména za zacházení s příslušníky menšiny Ujgurů. Podle americké diplomacie Peking neprokazuje dostatečnou snahu situaci napravit. „Čína nevyvíjí ani minimum běžných aktivit, aby zabránila obchodování s lidmi. Proto bylo její hodnocení sníženo a dostala se do třetí skupiny zemí," uvádí se v materiálu.

Ve zprávě jsou státy pokud jde o obchodování s lidmi roztříděny do tří skupin, existuje ale také jakási čekací listina zemí řazených do podskupiny mezi druhou a třetí skupinou. Pokud v ní země zůstane po dva roky, automaticky se přesune do skupiny třetí. Výjimku může udělat pouze ministr zahraničí, který stát v podskupině ponechá i po dvou letech. Čína tuto výjimku dostala loni; letos ale ministr Tillerson výjimku znovu neudělal.

Prohřešky Číny jsou ve zprávě široce vyjmenovány: patří k nim nucené práce, vynucování žebroty, kupčení a zneužívání osob k sexuálním aktivitám, obchodování se ženami, muži i dětmi a jejich dovoz do Číny z jiných států.

Peking popírá, že nebojuje proti obchodování s lidmi. Mluvčí jejího ministerstva zahraničí Lu Kchang dnes ještě před zveřejněním zprávy řekl, že „vláda je pevně odhodlána bojovat proti obchodování s lidmi a výsledky jsou vidět". „Čína rozhodně nesouhlasí s nezodpovědnými výroky USA o boji jiných států proti obchodování s lidmi vynášenými z hlediska amerického práva," dodal mluvčí.

Témata:  Čína USA obchod s lidmi

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.