Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katar a Rijád by měly usednout k jednacímu stolu, shodli se šéfové diplomacií Německa a Íránu

Katar
Katar
Foto: Pixabay

Berlín - V Berlíně dnes jednali německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel a jeho íránský protějšek Mohammad Džavád Zaríf. Po schůze politici vyzvali k k jednání ve sporu mezi Katarem postiženým blokádou a čtveřicí arabských států vedených Saúdskou Arábií. 

Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Egypt a Bahrajn přerušily vztahy s Katarem začátkem června a obvinily jej z podpory islámského terorismu, což Katar odmítá. „To, co potřebují všechny země v Perském zálivu, je dialog," uvedl Zaríf podle agentury AP.

Čím déle krize mezi Saúdskou Arábií a Katarem potrvá, tím to bude horší, varoval Gabriel. Všechny zúčastněné strany by podle něj proto měly zahájit přímý dialog. „Nyní je načase konflikt dále nepřiživovat a hovořit spolu," prohlásil německý ministr s tím, že prostředníkem by mohl být kuvajtský emír.

Katar před několika dny dostal od čtveřice arabských států desetidenní ultimátum pro přijetí 13 požadavků. Mimo jiné chtějí, aby Katar přerušil styky s Íránem a některými islamistickými skupinami, ukončil vojenskou spolupráci s Tureckem a uzavřel televizi Al-Džazíra. Katar v sobotu požadavky svých sousedů označil za nerozumné a neproveditelné.

Gabriel hájil i jadernou dohodu s Íránem, kterou kritizuje americký prezident Donald Trump. Podle něj pomohla snížit riziko velkého konfliktu na Blízkém východě. Německo tak prý učiní vše pro zachování dohody. Zaríf slova Gabriela uvítal.

Teherán se v červenci 2015 výměnou za zrušení hospodářských sankcí dohodl se Spojenými státy, Ruskem, Čínou, Británií, Francií a Německem na ústupcích ve svém jaderném programu, Trump ale dohodu už v kampani označil za „nejhorší, jaká kdy byla vyjednána".

Témata:  Německo Irák Katar Sigmar Gabriel Muhammad Džavad Zaríf

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy