Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Washington a Paříž prý sladí reakci na případný chemický útok v Sýrii

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Paříž – Washington varoval, že Sýrie připravuje další chemický útok. Pokud k němu skutečně dojde, jsou Spojené státy a Francie připraveny sladit svou reakci a zasáhnout.

Obě země v těchto dnech varovaly, že pokud by k takovému útoku v Sýrii došlo, neobešlo by se to bez jejich vojenské odezvy. Na „potřebě pracovat na společné reakci" se shodli francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho americký protějšek Donald Trump v dnešním telefonickém rozhovoru, uvádí agentura AP.

Trump již jednou vzdušný úder na leteckou základnu syrského vládnoucího režimu nařídil letos v dubnu poté, co si údajný chemický útok na severu Sýrie vyžádal devět desítek mrtvých. Podle diplomatického zdroje citovaného AFP Washington na svůj útok Paříž předem neupozornil.

Po nástupu do prezidentské funkce Macron upozornil, že Francie zareaguje vojenským útokem, pokud se chemický útok v Sýrii zopakuje.

Washington a Paříž se chystaly ke společnému úderu po použití chemických zbraní v Sýrii již v srpnu 2013, ale tehdejší prezident Barack Obama dal nakonec na diplomatickou intervenci Ruska, které přimělo syrského prezidenta Bašára Asada přistoupit na to, že se zbaví svého arzenálu chemických zbraní. Od té doby je ale obviňován z toho, že jeho část ukryl a nadále zbraně používá.

Témata:  USA Francie Sýrie chemické zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy