Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

AI se postavila Maďarsku, bojkotuje kontroverzní zákon o nevládních organizacích

Maďarsko
Maďarsko
Foto: Pixabay

Budapešť – V Maďarsku v úterý vstoupil v platnost který ukládá povinnou registraci nevládním organizacím v Maďarsku financovaným ze zahraničí. Organizace Amnesty International (AI) oznámila, že se přidá k jeho bojkotu.

Ai oznámila, že se přidává k bojkotu kontroverzního maďarského zákona. „Amnesty International má v úmyslu napadnout nový maďarský represivní zákon o nevládních organizacích u soudů... a naprosto se jím odmítá řídit, dokud nebudou vyčerpány všechny tyto možnosti," prohlásila podle AP ředitelka maďarské odbočky AI Júlia Ivánová.

Podle vlády měl nový zákon zvýšit transparentnost. Jeho kritici ale sporný normativní akt spíše považují za součást snahy vlády premiéra Viktora Orbána a jeho vládnoucí strany Fidesz umlčet projevy nesouhlasu a nastolit vládní kontrolu nad nezávislými institucemi, včetně soudnictví a médií.

Část organizací, kterých se předpis dotýká, daly hned po schválení zákona najevo, že se obrátí se stížností na ústavní soud a případně i na Evropský soud pro lidská práva.

Nevládní organizace s ročním příspěvkem ze zahraničí nejméně 7,2 milionu forintů (611.000 korun) se podle nové legislativy musejí zaregistrovat u úřadů a informovat je o svém financování. Pokud tak neučiní, hrozí jim vysoké pokuty a zákaz působení. Musejí se také označovat za „organizace využívající zahraniční financování".

Podle kritiků nová právní úprava především odráží konflikt mezi Orbánem a americkým finančníkem maďarského původu Georgem Sorosem, který řadu nevládních organizací v Maďarsku k velké nelibosti premiéra sponzoruje.

Témata:  Maďarsko AI (Amnesty International) George Soros

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.