Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo jásá? Letos přišlo "jen" 190 tisíc migrantů, jaké jsou další kroky?

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Do Německa letos přišlo zhruba 190 tisíc uprchlíků. Jde o prudký pokles, země se tak chce nyní více soustředit na integraci.

Za duben a první květnový týden přišlo do Německa podle údajů Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) zhruba 16.000 osob. V březnu jich bylo asi 21.000, v lednu ještě zhruba 97.000.

Díky nižšímu počtu příchozích může BAMF rychleji rozhodovat o žádostech o azyl, které běženci podávají. U nových žádostí nyní trvá vyřízení zhruba týden. Úřad se ale musí vypořádat i s žádostmi o azyl z loňského roku, které kvůli zahlcení nedokázal dosud rozhodnout. Je jich zhruba 430.000, šéf BAMF Frank-Jürgen Weise ale očekává, že se všechna řízení podaří dokončit v letošním roce.

"Počet rozhodnutí (o azylu) se proti loňsku ztrojnásobil," uvedl Weise. Upozornil, že lidé, jimž úřady přiznaly status uprchlíka, nyní přicházejí na trh práce, a proto je nutné ve větší míře usilovat o jejich integraci.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy