Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko kvůli africkému moru prasat zakázalo dovoz masa ze Zlínska

Vepři
Vepři
Foto: Pixabay

Bratislava – Kvůli výskytu afrického moru prasat (ASP) dnes sousední Slovensko zakázalo  dovoz tepelně neopracovaného masa a také zvířat ze Zlínského kraje.

Dnes to oznámila slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná. „Všechny chovatele vybízíme k velké opatrnosti, nejen ve velkých, ale i v individuálních chovech. Žádám všechny, aby ze zmíněného kraje nenakupovali," uvedla politička.

Dodala, že kromě příhraničních oblastí s Českem hrozí v souvislosti s ASP nebezpečí také v regionech u hranic se sousedním Polskem a Ukrajinou. V těchto zemích se prasečí mor také vyskytl. Matečná varovala, že v případě dovozu vepřů nakažených prasečím morem budou muset být utracena všechna prasata v oblasti.

Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé. Odhalen byl u dvou uhynulých divočáků nedaleko Zlína. Nakažlivá choroba, kterou přenášejí volně žijící zvířata, se do země dostala nejspíš od divokého prasete.

Témata:  vepři Slovensko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy