Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bílý dům porušuje první dodatek ústavy. Hrozí nám útoky, varuje novinář

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington – Již tak špatné vztahy mezi novináři a americkým prezidentem Donaldem Trumpem dostávají další trhliny. Brian Karem, který pracuje jako dopisovatel z Bílého domu pro Playboy, Sentinel a další média varuje, že chování Trumpovy administrativy vůči médiím brzy vyústí ve fyzický útok na nějakého novináře. 

Karem se stal symbolem protestu proti způsobu, jakým mluvčí Bílého domu s novináři jednají, uvedla agentura AP. Novinář měl spor se zástupkyní mluvčího Bílého domu Sarah Huckabee Sandersovou při úterním briefingu, kdy jí vyčetl, že znevažuje novináře, když říká, že se zaměřují na nepodstatné věci. „Je čas stoupnout si a být brán vážně," uvedl Karem.

To, co se děje v Bílém domě, je podle něj „porušování prvního dodatku ústavy, a to je nebezpečné". „Vytváří to pro reportéry nebezpečnou situaci. Přijde čas, a já si myslím, že to nebude trvat dlouho, a budeme svědky fyzického napadení novináře," prohlásil.

Sandersová v úterý prohlásila, že Trump je „znechucen nepřetržitým přívalem nepravdivých zpráv" v souvislosti s vyšetřováním údajného vlivu Ruska na loňské prezidentské volby v USA.

Tvrzení Bílého domu o nepravdivých zprávách dokazovala incidentem v CNN. Stanice tento týden stornovala materiál o kontaktu Trumpova poradce Anthonyho Scaramucciho s Rusem Kirillem Dmitrijevem, jehož fond řídí investice amerických subjektů v Rusku.

CNN uvedla, že materiál neprošel standardním ověřovacím procesem, i když nemusel obsahovat nutně chybné informace.- V reakci na to tři zaměstnanci stanice podali výpověď. Trump na to okamžitě reagoval na twitteru dotazem, co bude s dalšími vymyšlenými zprávami, které podle něj CNN zveřejňuje.

Karem řekl, že má dost zastrašování ze strany Trumpových zaměstnanců, jejichž šéf vidí zprávy buď jen jako dobré, nebo jen jako špatné. Domnívá se, že ponižující zacházení s novináři v Bílém domě se přenese i do nižších politických pater.

Témata:  Donald Trump Bílý dům USA novináři

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy