Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrský student vzdal kvůli Trumpově dektesu studium medicíny v USA, odjel do Kanady

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Dnes začíná platit protiimigrační dekret amerického prezidenta Donalda Trumpa, což zasáhne do života mnoha lidí. Například Syřan Chálid Miladží (35) se nehodlá vrátit do Spojených států, aby tam dokončil studia medicíny na prestižní Brownově univerzitě.

Spojené státy podle výnosu nebudou pouštět na své území lidi ze šesti muslimských zemí, k nimiž patří i Sýrie, pokud se neprokážou nepopiratelným kontaktem v USA. Tím může být škola nebo i zaměstnavatel.

Syřan se v červnu rozhodl přesunout do Kanady a dokončit magisterské studium v Torontu. V USA nastanou podle něj příliš nejisté podmínky. "Špatné věci se dějí a je třeba se přizpůsobit," řekl.

S Brownovou univerzitou je ale stále v kontaktu, protože s její pomocí chce v severní Sýrii zřídit nemocnici pro ženy a děti. Podle jeho plánu by mohli odborníci z americké univerzity na dálku prostřednictvím internetu pomáhat při zácviku personálu a radit při komplikovaných případech. Miladží je výborný student a doktor Adam Levine z Brownovy univerzity o něm řekl, že "ho na jeho cestě nic nezastaví, ani Donald Trump či jiné překážky".

Syřan byl koordinátorem kampaně, díky níž se podařilo naočkovat 1,4 milionu syrských dětí. Kanadský guvernér mu udělil medaili za zásluhy.

Miladží studoval v magisterském programu na Brownově univerzitě, když Trump dekret poprvé v lednu zveřejnil. Syřan odjel po dokončení semestru nakrátko do Turecka a uvázl tam, zatímco jeho těhotná manželka zůstala v USA. Teď v červnu se sešli v Torontu a v srpnu se jim má narodit dcera.

Do Turecka Miladží jezdí, aby dohlédl na projekty v Sýrii. Právníci mu sdělili, že pokud se rozhodne vrátit do USA, nedoporučují mu znovu vyjíždět. "To by mě připravilo o základní právo cestovat, navštěvovat rodinu a pracovat pro svůj národ. To je nespravedlivé," říká Miladží. Kanada mu prý nabízí lepší podmínky.

Témata:  USA Kanada Sýrie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy