Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hackeři z IS napadli server ministerstva školství, zveřejnili fotky sťatých dětí

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Johannesburg - Hackeři napojeni na Islámský stát (IS) ve středu napadli webové stránky jihoafrického ministerstva základního školství. Zveřejnili fotografie hrubého násilí a na některých snímcích byly například sťaté děti.

"Toto je vzkaz vládě, Američanům a zbytku světa. Je toto humanismus, o kterém hovoříte, nebo je vám lidský život lhostejný?... Nemyslete si, že tyto činy namířené proti muslimům zmizí z paměti. Nemyslete si, že zapomeneme na to, co jste udělali muslimům a Arabům po celém světě," uvádí se ve vzkazu. Podle jihoafrických úřadů následoval text, jež sympatizoval s IS.

Kdo tvoří hackerskou skupinu, která se označuje jako Team System Dz, úřady zatím vyšetřují, informovala dnes zpravodajská stanice BBC.

Jihoafrický soud včera rozhodl, že státní školy nesmějí propagovat žádné náboženství na úkor jiného. Taková činnost by totiž podle něj byla v rozporu se stávajícími jihoafrickými zákony. Informovala o tom agentura Reuters.

Podle Organizace pro náboženskou nauku a demokracii (OGOD) je rozhodnutí soudu v zájmu jihoafrických státních škol a udržování demokracie. OGOD zároveň soud požádala, aby činnost šesti státních škol, kde se vyučuje jen křesťanství, označil za protiústavní.

Náboženské praktiky podle soudce Willema van der Lindeho mohou lidé na státních školách vykonávat nadále, pokud to budou dělat dobrovolně a škola bude přistupovat ke všem náboženstvím stejně.

Témata:  Islámský stát Jihoafrická republika náboženství

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy