Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dusno v Calais: Migranti znovu ohrožují řidiče. Povolejte armádu, volá asociace dopravců

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto Mail Online

Calais – Před několika dny u severofrancouzského přístavního města Calais zemřel polský řidič. Jeho dodávka narazila do stojícího kamionu, kterému v cestě překážely zátarasy. Ty na silnici položila skupina migrantů. Podle dalších řidičů je situace na místě velmi špatná.

Řidiči kamionů, kteří přes Calais dopravují zboží do Velké Británie, říkají, že mají „příliš velký strach“, než aby kontrolovali černé pasažéry, kteří by se mohli skrývat v nákladních prostorách jejich vozidel. Uvádí to server yahoo.com.

Nové údaje ukazují, že dopravci dostávají denně v průměru 10 pokut za to, že se v jejich nákladních automobilech skrývají běženci. Mnozí přiznávají, že své vozy nekontrolují vědomě, poukazují přitom na nebezpečí, které by jim mohlo hrozit.

Rod McKenzie, zástupce Asociace nákladní dopravy (RHA), tvrdí, že řidiči kamionů jsou ve Francii ohrožováni gangy migrantů. Pro BBC Radio 4 uvedl: „Cesta přes Calais je pro řidiče nákladních automobilů nyní stresující, nebezpečná a někdy vyloženě děsivá. Jsou tam vysoce organizované gangy migrantů a převaděčů, kteří budují zátarasy, aby je zpomalili a dostali na palubu černé pasažéry“.

„Je to tak stresující, že se řidiči chtějí dostat pryč tak rychle, jak jen je to možné. Mnozí se obávají o svůj život a mnoho z nich se setkalo s hrozbami skutečného násilí,“ tvrdí. Na otázku, zda mají řidiči strach provádět kontroly, dodal: „Když máte strach, kontroly neděláte. Někteří je dělají, někteří ne.“

Údaje ministerstva vnitra ukazují, že za rok bylo řidičům nebo jejich zaměstnavatelům uděleno celkem 3522 pokut za „černé pasažéry“ ve vozidlech v celkové výši 7,8 milionu liber. To představuje nárůst o 12 procent v porovnání s předchozím obdobím.

Tato čísla ukazují, že i navzdory uzavření uprchlického tábora v Calais přezdívaném Džungle, ke kterému došlo na podzim loňského roku, se v oblasti pohybují velké počty migrantů pokoušejících se dostat do Velké Británie.

RHA už dokonce vyzvala francouzské úřady k tomu, aby rozmístily na přístupových komunikacích do přístavu v Calais vojáky, kteří by řidiče chránili. „Dopravci přijali veškerá možná bezpečnostní opatření, aby zabránili migrantům dostat se do zadní části jejich nákladních automobilů, ale stále se to děje. Pravidelně od dopravců slýcháme, že už nechtějí jezdit na trase zahrnující silnici Calais-Dover, protože čelí zastrašování nebo útokům migrantů,“ vysvětluje asociace.

Mluvčí britského ministerstva vnitra uvedl, že je v zájmu všech, aby byli zastaveni lidé, kteří se pokoušejí do Spojeného království dostat nelegálně. Zmínil také, že problémy mohou finančně poškodit dopravce a že řidiči mohou být v ohrožení.

„To je důvod, proč budeme i nadále úzce spolupracovat s Francouzi na posílení bezpečnosti v přístavech, boji se sítí organizovaného zločinu a obchodování s lidmi. Chceme zajistit, aby dopravci mohli přes přístavy cestovat bezpečně. Většina dopravců bere svou odpovědnost za bezpečnost vozidel vážně. Uložené pokuty jsou navrženy tak, aby zajistily, že všichni řidiči podniknou přiměřená opatření,“ uvedl úřad.

Témata:  Francie uprchlíci Velká Británie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy