Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co s důchody? Evropská unie má plán

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brusel - Evropská komise (EK) chce přimět Evropany zvýšit spoření na stáří a omezit dopad demografických hrozeb. Navrhuje proto panevropské osobní penzijní produkty. Zvláště v zemích východní a střední Evropy téměř neexituje trh s osobními spořícími produkty na důchod.

V EU si na stáří sama spoří jen čtvrtina Evropanů. V příštích 50 letech se má podle odhadů zdvojnásobit počet důchodců na pracující obyvatele.

Panevropské osobní penzijní produkty budou stejné v celé EU a budou je moci nabízet pojišťovací společnosti, banky, zaměstnanecké penzijní fondy, investiční firmy a správci aktiv. Střadatelé budou mít na výběr z více produktů, které si budou mezi sebou více konkurovat.

Poskytovatele bude schvalovat Evropský orgán pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění (EIOPA). Panevropský osobní penzijní produkt bude přenositelný mezi členskými státy a jeho poskytovatelé jej budou moci v několika členských státech nabízet. Střadatelé budou mít právo každých pět let poskytovatele změnit, a to jak na domácím trhu, tak v zahraničí.

V celé EU si její obyvatelé do osobních spořících produktů na důchod dosud odložili asi 700 miliard eur (18,4 bilionu Kč). Jen na příklad v Německu, Rakousku, Slovinsku, Španělsku a Švédsku si spoří ale jen 15 procent těch, kteří by si to mohli dovolit. Komise doufá, že i díky jejímu návrhu se objem naspořených prostředků do roku 2030 zvýší na 2,1 bilionu eur. V České republice si na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému na konci prvního čtvrtletí spořilo 4,519 milionu lidí.

Témata:  důchody EU Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy