Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát má problémy. Ve městě Rakka je obklíčen

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Bojovníci teroristického hnutí Islámský stát (IS) jsou ode dneška zcela obklíčení ve městě Rakka, své poslední baště v Sýrii. Aliance podporovaná mezinárodní koalicí vedenou Spojenými státy "se zmocnila oblasti jižně od Eufratu, čímž odřízla poslední cestu, kterou IS mohl využít ke svému stažení z Rakky.

Bojovníci teroristického hnutí Islámský stát (IS) jsou ode dneška zcela obklíčení ve městě Rakka, své poslední baště v Sýrii. Síly arabsko-kurdské aliance jim odřízly poslední ústupovou cestu, informovala agentura AFP s odvoláním na šéfa Syrské organizace pro lidská práva (SOHR).

Aliance podporovaná mezinárodní koalicí vedenou Spojenými státy "se zmocnila oblasti jižně od Eufratu, čímž odřízla poslední cestu, kterou IS mohl využít ke svému stažení z Rakky", sdělil podle AFP Ramí Abdar Rahmán, ředitel syrské exilové organizace SOHR, která konflikt v zemi monitoruje s pomocí lidí v terénu.

O obklíčení Rakky se arabsko-kurdská aliance snažila několik měsíců, od začátku června se boje o město zintenzivnily. Ve městě je uvězněno na 100.000 jeho obyvatel a při koaličních náletech vedených na podporu sil bojujících proti IS bylo podle OSN v červnu zabito nejméně 173 civilistů.

OSN už v polovině června upozornila, že nálety jsou nepřiměřené vzhledem k tomu, že v oblasti je množství civilistů. Vyšetřovací komise OSN tehdy oznámila, že od 1. března zahynulo v provincii Rakka 300 civilistů. Bitvě o město předcházely několikaměsíční boje ve venkovských oblastech provincie.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy