Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brit lhal o ztrátě nejbližších při požáru věžáku, policie ho zatkla

Britská policie, ilustrační fotografie
Britská policie, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Londýn - Policie zatkla muže, který lhal o tom, že při požáru londýnského věžáku Grenfell Tower přišel o ženu a syna. Za to, že chtěl tímto způsobem získat od úřadů peníze a ubytování, je podezřelý z podvodu, informovala dnes policie.

Premiérka Theresa Mayová zároveň jmenovala hlavu veřejného vyšetřování tragédie s nejméně 80 oběťmi na životech, bývalého soudce Martina Moorea-Bicka. Ten tlumil naděje obyvatel domu, že najde odpovědi na všechny otázky, informovala agentura Reuters.

Dvaapadesátiletý muž po požáru 14. června s hranou zdeptaností tvrdil, že při požáru 24podlažní budovy se sociálními byty na západě Londýna přišel o svou rodinu a veškerý majetek.

Policie však jeho tvrzení začala vyšetřovat, neboť v jeho příběhu našla nesrovnalosti. Sousedé vypověděli, že muž v domě nebydlel a policie zjistila, že žije na jihovýchodě Londýna a že nemá ani ženu, ani dítě. Zatčen byl ve středu.

Policie upozornila, že bude trvat měsíce, než dospěje ke konečnému počtu obětí nejtragičtějšího požáru v Británii od 2. světové války, ale domnívá se, že nikdo nepřežil ve 23 z celkového počtu 129 bytů.

"Všichni z nás by se měli zaměřit na podporu obětí a rodin, na to, aby dostali své milované zpátky z Grenfell Tower a na vyšetřování požáru. Ale budeme intenzivně vyšetřovat jakoukoli informaci o komkoli, kdo se pokusí obohatit na utrpení tolika lidí," prohlásila Fiona McCormacková, která vede policejní vyšetřování požáru.

Témata:  Velká Británie Londýn policie Velká Británie požár výškové budovy v Londýně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy