Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chce to rychlejší protiteroristická opatření na ochranu Evropy, volá europoslanec

Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Foto: saharareporters.com

Praha/Brusel – Vzájemné sdílení údajů jmenné evidence cestujících, výměna informací o lidech, kteří mají záznam v trestním rejstříku, zamezení nelegálnímu pohybu zbraní - to jsou jen některá opatření, která Evropa v současné době řeší. Podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) by však opatření proti teroristickým útokům a zvýšení bezpečnosti v Evropě měla být přijímána rychleji a ne na výrazný úkor omezení života občanů.

„Obrovským úspěchem Evropské lidové strany je dubnové přijetí směrnice týkající se údajů jmenné evidence cestujících. Současná kroky podniknuté za účelem zajištění bezpečnosti jsou podle mého stále nedostačující. Považuje proto za naprosto nezbytné, aby EU urychleně přijala další a mnohem razantnější protiteroristická opatření," vyjádřil Zdechovský.

Přijatá opatření musí řešit problém, ne znepřijemňovat běžný život

K dalším prioritám EU patří zamezení nelegálnímu pohybu střelných zbraní. Jádro problémů ale leží v nelegálním obchodu se zbraněmi. „Řešením je boj proti černému trhu, ne nesmyslná šikana vlastníků legálních zbraní," naráží europoslanec na kontroverzní místo původního návrhu Komise.

Podle Zdechovského jsou zapotřebí i systematické kontroly na vnějších hranicích a koordinované namátkové kontroly na vnitřních hranicích. „Dosud se systematické kontroly osob překračujících vnější hranice týkaly pouze občanů třetích zemí. Současná hrozba představovaná navrátilci ze strany zahraničních bojovníků se ale týká především obyvatel EU," vysvětluje.

V boji proti terorismu pomůže rychlá výměna informací a potrestání bojovníků za Islámský stát

Ani po opakovaných útocích nejsou členské státy EU schopny společně čelit hrozbám zahraničních bojovníků. Důvodem je neexistence stanoveného právního postupu při takových situacích. „Proto považuji za nutné co nejrychlejší přijetí ambiciózní směrnice k terorismu. Dále se členské státy musí shodnout na přístupu k navrátilcům z Islámského státu, aby bylo zajištěno, že každý navrátilec skončí v rukou spravedlnosti, jakmile se objeví na území EU," dodává a zároveň zdůrazňuje nutnost mezinárodní spolupráce. „V boji proti terorismu vůbec je také nutné zintenzívnění výměny informací zpravodajských služeb a zlepšení spolupráce se třetími zeměmi."

Nesmíme zapomínat na oběti

Zdechovský upozorňuje na opomíjené téma, kterým je podpora obětem terorismu a jejich rodinám „Podpora obětem a jejich příbuzným by měla být určena především osobám, které se staly oběťmi teroristického útoku v zahraničí. Je tedy třeba vyslyšet jejich hlasy, vyslechnout jejich příběhy a jejich znalosti využít v boji proti terorismu."

Témata:  terorismus Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy