Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svoboda vyjadřování končí tam, kde začíná trestní právo. Sociálním sítím budou v Německu hrozit vysoké pokuty

sociální sítě
sociální sítě
Foto: Pixabay

Berlín - Spolkový sněm dnes schválil zákon, podle kterého bude od 1. ledna 2018 sociálním sítím v Německu hrozit pokuta až 50 milionů eur, pokud nebudou důsledně mazat protiprávní obsah. Kritici se obávají, že to povede k přehnanému mazání příspěvků, což by podle nich mohlo ohrozit svobodu slova.

Dnes schválený návrh počítá s tím, že sociální sítě budou muset dodržovat závazné standardy. Ty mají všem uživatelům umožnit jednoduše a kdykoli nahlásit obsah, který je v rozporu se zákonem. Sociální sítě musí takové stížnosti okamžitě přezkoumat a zjevně protiprávní příspěvky do 24 hodin smazat. V nejasných případech mají na posouzení sedm dní, výjimečně i více.

Firmám, které se pravidly nebudou řídit, hrozí dvojí trest. Jednak pokuta až pět milionů eur (131 milionů korun) pro osobu zodpovědnou za vyřizování stížností na protiprávní obsah, jednak pokuta až 50 milionů eur pro celou společnost. Každá sociální síť, ať už je její sídlo v jakékoli zemi, přitom bude muset mít v Německu zodpovědnou osobu, na níž se bude možné obrátit.

"Svoboda vyjadřování má v naší živé demokracii obrovský význam. I urážlivá a odpudivá vyjádření a dokonce i lež mohou spadat pod svobodu slova. Svoboda vyjadřování ale končí tam, kde začíná trestní právo," řekl už dříve ke svému návrhu ministr spravedlnosti Heiko Maas (SPD), podle něhož tato svoboda nekryje podněcování k nenávisti nebo pomluvy.

Facebook podle něj maže 39 procent protiprávního obsahu, který mu nahlásí uživatelé, Twitter dokonce pouhé jedno procento. Společnost Google na platformě YouTube ovšem maže 90 procent videí, která porušují německé zákony.

Témata:  Německo sociální sítě Facebook

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy