Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politik požaduje vepřové maso ve školních jídelnách. Podporuje sekularismus a ušetříme, tvrdí

Vepři
Vepři
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Paříž – Konzervativní starosta francouzské obce Chevigny-Saint-Sauveur oznámil, že zakáže alternativní nabídku, díky které si žáci tamních škol mohli vybrat oběd neobsahující vepřové maso. Podle něj toto rozhodnutí podpoří sekulární hodnoty ve školách.

Starosta Michel Rotger, člen konzervativní republikánské strany, řekl, že krok bude podporovat sekularismus, ale že také ušetří tamní samosprávě hromadu peněz. Podle něj totiž ‚alternativní menu‘ vedlo k tomu, že se hodně plýtvalo, uvádí francouzský deník L'Express.

„Zavedeme toto opatření, takže děti budou muset jíst všechno a jejich strava bude vyvážená. Měli jsme hodně odpadu, takže je budeme učit jíst maso, ať už to kuřecí nebo vepřové,“ vysvětluje starosta.

Rodiče dětí, kteří navštěvují školy v tomto asi desetitisícovém městě, byli o rozhodnutí starosty informováni v dopise. V něm Rotger uvedl, že vepřové maso na menu bude podporovat „představy o sekularismu“ a že odhlásit z obědů by se měly jen ty děti, které mají od lékaře diagnostikované nějaké alergie.

Proti rozhodnutí se ale ohradily skupiny jako Amnesty International a Liga lidských práv. Zástupce organizací Paul Garrigue k tomu uvedl: „Dnes hovoříme o sekularismu obecně spíše antimuslimským způsobem. My považujeme sekularismus za nástroj tolerance a soužití, a nikoliv vyloučení.“ Dodal, že žáci, kteří odmítají jíst vepřové maso, by se měli cítit dobře.

Starosta Rotger ale svůj návrh hájí a upozorňuje, že jedná v návaznosti na doporučení Asociace starostů Francie (AMF), která odmítla myšlenku „církevních menu“ ve francouzských školách už v listopadu roku 2015.

Debata o vepřovém mase na školních menu nebo ve státních jídelnách zuří ve Francii i jinde v Evropě po celá léta. Již v roce 2014 francouzský starosta obce Sargé-lès-Le-Mans řekl, že jídelníček by se měl řídit principem „vepřové nebo nic“. Podobné debaty se vedou také v Německu nebo ve Velké Británii.

Témata:  Francie muslimové vepřové maso

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy