Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko a Turecko trápí horké počasí, starší lidé by neměli chodit ven

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Atény/Ankara – Vlna veder zasáhla Řecko a Turecko. Starší osoby a lidé s poruchami srdce nebo oběhového systému by neměly vycházet ven.

V Aténách dnes v poledne teplota vystoupila až ke 42 a 44 stupňům Celsia, ani v noci pak nepadá pod 30 stupňů. Horko bude Řecko sužovat nejméně do pondělka. Tamní lékaři a ministerstvo zdravotnictví nedoporučují lidem pít alkohol. Mezi vydanými radami je oblékat se do světlých bavlněných šatů a zůstat u málo tučného jídla.

Řecko prožilo mimořádnou vlnu horka přesně před 30 lety. Zemřelo tehdy na 3000 lidí.

Turecká agentura Anadolu upozornila, že počasí v Turecku ovlivňuje mimořádně horký vzduch postupující ze severní Afriky. Ankara dnes zaznamenala 40 stupňů, Istanbul 37, a nad čtyřicítkou se teploty držely i ve středomořské provincii Antalyi nebo v Izmiru u Egejského moře.

Starší osoby a lidé s poruchami srdce nebo oběhového systému by neměly vycházet ven. Úřad guvernéra západní turecké provincie Aydin oznámil, že těhotné ženy a postižené osoby si mohou vzít v těchto dnech v práci volno.

Města otevřela klimatizované prostory pro občany, kteří nemají klimatizaci doma. Vyzvala také obyvatele, aby na ulice umístili nádoby s vodou pro zaběhnutá zvířata.

Podle tureckých úřadů nynější teploty převyšují sezónní průměr o šest až deset stupňů. Doporučují lidem, aby mezi 10:00 a 16:00 zůstali uvnitř domů a aby se přímému slunci vyhýbali zejména děti i staří a nemocní lidé. Také turečtí meteorologové počítají s tím, že vlna horka potrvá nejméně do 3. července.

urci se snažili horku vyhnout a zamířili k vodě - k bazénům i k moři. V jižní provincii Şanliurfa, která patří k nejteplejším, radnice stejnojmenného střediska zpřístupnila bazény zdarma. V Istanbulu se lidé nořili do vod Bosporské úžiny.

Témata:  počasí Řecko Turecko léto

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy