Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpovi už došla trpělivost s KLDR, problém prý vyžaduje rozhodnou reakci

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington – Americký prezident Donald Trump se dnes sešel se svým jihokorejským protějškem Mun Če-inem. Hlava USA po jednání uvedla, že sverokorejská hrozba vyžaduje rozhodnou reakci a že čas trpělivosti s jadernými a raketovými testy KLDR již skončil. 

Spojené státy podle Trumpa chystají spolu se svými spojenci řadu diplomatických, bezpečnostních a ekonomických opatření. „S Jižní Koreou a Japonskem, stejně jako s partnery po celém světě, úzce spolupracujeme na řadě diplomatických, bezpečnostních a ekonomických opatření, abychom naše spojence a naše občany ochránili před tou hrozbou známou jako Severní Korea," řekl.

Napjaté vztahy Washingtonu a Pchjongjangu zhoršuje rostoucí počet zkoušek balistických raket z posledních měsíců, situaci ještě víc vyhrotila smrt studenta Otto Warmbiera. Ten byl do USA začátkem června převezen ze severokorejského vězení v kómatu. Trump dnes prohlásil, že „celý svět byl svědkem" toho, co severokorejský režim s mladým Američanem provedl.

Trump dříve prohlásil, že by se nebránil schůzce se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. Po studentově smrti však Bílý dům oznámil, že osobní jednání obou vůdců teď není pravděpodobné. O chystaných krocích proti KLDR se dnes Trump podrobněji nevyjádřil.

Jihokorejský prezident po jednání s šéfem Bílého domu prohlásil, že "severokorejské provokace se dočkají rázné reakce". Soul podle něj chystá zvýšení své obranné kapacity a reformu armády, aby byl schopen efektivnější obrany před severním sousedem.

Liberál Mun - na rozdíl od své konzervativní předchůdkyně v úřadě, sesazené prezidentky Pak Kun-hje - nemá příliš vstřícný přístup k americkému systému protiraketové obrany THAAD, jehož část byla před jeho letošním nástupem v Koreji instalována. Začátkem června nařídil zmrazit zprovoznění zbývajících částí štítu, dokud se nevyhodnotí jeho dopad na životní prostředí.

Témata:  Donald Trump Severní Korea USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy