reklama

V krátkém videu veřejnoprávní televize WDR zveřejněném na YouTube je v jednu chvíli slyšet zoufalou mladou ženu, která křičí „nedotýkejte se mě, nesmíte se mě dotýkat" přes celý dav.

Policisté se na videu snaží proniknout davy, nebo jen bezmocně sledují muže, kteří vypouští rakety a odpalují petardy na náměstí v přední části nádraží a před katedrálou. „Ve dvou to tu nemůžeme ubránit," říká jeden důstojník jinému.

Zdroj: YouTube

Video ukazuje scény před hlavním vlakovým nádražím poslední den roku 2015 kolem 23:30. V tu chvíli se tam mačkalo až 1000 lidí, mnozí z nich arabského nebo severoafrického vzhledu.

O 10 minut později přišel od vedení policie pokyn, aby bylo náměstí silou vyklizeno, ale na videu je jasně vidět, že počet policistů na místě je až příliš malý na to, aby něco takového bylo možné.

Když bylo video puštěno vyšetřovacímu výboru zemském sněmu Severního Porýní-Vestfálska (NRW), jeho členové si podle serveru The Local okamžitě všimli, že policie vůbec nedokázala vydávat pokyny prostřednictvím reproduktorů přes masy lidí. Později večer se skupiny mužů na místě opět shromáždily a pronásledovaly ženy procházející touto oblastí.

Video bylo vydáno ve stejný den, kdy zemský ministr vnitra Ralf Jäger stanul před vyšetřovacím výborem v Düsseldorfu. Tam popřel obvinění, že vláda spolkové země vyvíjela tlak na policii, aby odstranila slovo „znásilnění" z prvních zpráv o silvestrovském dění.

„Obvinění ze skrývání informací je vycucané z prstu. Nikdo neměl žádnou představu o tom, co se tam stalo - až do 3. ledna," řekl výboru. Jäger tvrdí, že ani policie z Kolína nad Rýnem neměla v té době jasnou představu o rozsahu sexuálního násilí.

„Byl to úplně nový fenomén, který se vůbec poprvé objevil v Německu. Nešlo to předvídat předem," uvedl Jäger, který je prvním politikem, který stanul před výborem. Před ním stejným procesem prošli policisté a městští úředníci.

Vinu za chyby na Silvestra podle něj nese především policie. Velitelé podle něj podcenili počet mužů potřebných na nádraží a později neposkytli posily, tvrdil.

Útoky na Silvestra doslova šokovaly nejen Německo, ale i celý svět. V dalších dnech pak přicházely stovky zpráv týkajících se sexuálních napadení a dalších trestných činů. Až dosud bylo podáno 1170 oznámení o trestné činnosti, včetně 492 případů sexuálního napadení.