Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvolí si Češi svého Kisku? Zemanovou předností jsou jeho chyby, píše britský politolog

Andrej Kiska, slovenský prezident
Andrej Kiska, slovenský prezident
Foto: prezident.sk **www.prezident.sk**

Praha/Londýn - Slovenský novinář zveřejnil na svém twitteru názory britského politologa Seána Hanleye k českým prezidentským volbám. Zabývá se zejména otázkou, zda existuje reálná šance, že by si Češi do úřadu prezidenta zvolili osobnost podobného ražení, jako je slovenská hlava státu Andrej Kiska.

Britský politolog Seán Hanley, který se zabývá zejména oblastí Střední Evropy a Česko republikou, vidí šanci pro nalezení prezidentského kandidáta, který by byl podobného ražení, jako je současný slovenský prezident Andrej Kiska. Jeho článek k tématu české prezidentské volby sdílel na twitteru novinář slovenského deníku Pravda Andrej Matišák. 

Scénář nalezení „českého Kisky“, který spojí dostatek voličů proti známému, ale společnost rozdělujícímu kandidátovi Miloši Zemanovi, je podle britského politologa možný jen tehdy, pokud nějaký kandidát osloví i voliče tradiční levice. Podobný scénář se prý udál v roce 2014 v Rumunsku, kde v prezidentském klání zvítězil současný prezident Iohannis.

I když poslední průzkum veřejného mínění posouvá Jiřího Drahoše na první místo, je zde stále obrovský prostor pro to, aby se vedoucí kandidát „sebezničil“. Největší hrozbou je pro něj kandidát na třetím místě (momentálně jde o Michala Horáčka, pozn. red.), který se vůči Zemanovi vymezuje jen velmi nepatrně. Jako příklad ztraceného vítězství uvádí politolog Jana Fischera, kterého favorizovaly průzkumu před prezidentskou volbou v roce 2013. Nakonec skončil třetí a do druhého kola se vůbec nedostal.

Toho si je prý dobře vědoma i Zemanova kampaň. Lze tak očekávat, že Zeman bude vystupovat poměrně agresivně, ale zároveň bude jeho kampaň nejasná a vágní. Další překážkou pro Drahoše by mohla být skutečnost, kdy méně úspěšní kandidáti buď odstoupí ve prospěch Miloše Zemana, nebo ho podpoří ve druhém kole. Politolog ale zatím nevidí mezi kandidáty žádnou takovou osobnost, která by to mohla udělat.

Ve prospěch Zemana navíc mluví to, že má stále obrovskou podporu mezi lidmi. Navíc je prý zjevné, že o něm deníky, které skrz svěřenecké fondy vlastní Andrej Babiš, nepíší moc kriticky. „Jeho nacionalistická pozice ve věci Evropské unie, uprchlíků, islámu a dalších věcí je také velmi oblíbená,“ míní Hanley.

Největším tahákem na Zemanovi je prý to, že lidé si v českém prezidentovi mohou promítnout své vlastní chyby, Zeman je autentický. Uklidňuje je, že má chyby, jako mnoho z nich. Mají pak tendenci své a jeho nedostatky přehlížet a v podstatě akceptovat. Největším rizikem pro Zemana je podle Hanleye jeho zdraví, které může negativně ovlivnit jeho schopnosti vést úřad prezidenta Česka.

Témata:  Andrej Kiska Miloš Zeman prezident ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy