Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU připravuje odvetná opatření na cla ze strany USA, píše Spiegel

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Berlín - Podle informací německého magazínu Spiegel chystá EU odvetná opatření pro případ, že Spojené státy zavedou nebo zvýší dovozní cla. Problémem se týká hlavně oceli a hovězího masa ze zvířat, která byla přikrmována hormony.

Spojené státy nyní tlačí na Brusel, aby dovoz takového masa povolil. Pokud tak neučiní, hrozí Washington tím, že by na více než 70 různých druhů zboží uvalil dovozní clo nebo ho zvýšil na úroveň přes 100 procent. Na seznamu USA jsou vepřové maso, rajčata, žvýkačky, ale třeba také motorky s objemem do 500 kubických centimetrů.

Další spornou oblastí je dovoz oceli do USA, proti němuž chce americký prezident Donald Trump bojovat také cly. I když zvažovaný krok míří především proti Číně, dopadl by i na evropské vývozce.

Evropa je na to připravena reagovat. "EU odpoví přiměřeně, pokud USA zavedou omezující opatření vůči německým nebo evropským ocelářským firmám," řekla Spiegelu německá ministryně hospodářství Brigitte Zypriesová. "Pokud nás to zasáhne, vrátíme úder," tvrdí také eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová.

Odborníci se obávají, aby případné kroky tohoto typu nenastartovaly spirálu neustále nových a nových odvetných opatření.

Témata:  EU USA Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy