Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sebastian Kurz byl zvolen šéfem Rakouské lidové strany

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Linec - Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz byl dnes zvolen do čela Rakouské lidové strany (ÖVP). Hlasovalo pro něj 464 z 472 delegátů sjezdu. V zemi se budou 15. října konat předčasné parlamentní volby.

Kurz obdržel 98,7 procenta hlasů. Šéf rakouské diplomacie byl jediným kandidátem. Kurzův předchůdce Reinhold Mitterlehner, který v květnu nečekaně odstoupil, získal v poslední volbě 99,1 procenta hlasů. Delegáti dnes v Linci podle agentury DPA také schválili nové stanovy strany, které dávají předsedovi větší pravomoci.

Právě širší kompetence si Kurz stanovil jako podmínku poté, co se v květnu uvolil nastoupit po Mitterlehnerovi do čela ÖVP. Kurz chtěl mít možnost omezit vliv zemských organizací strany. To se týká například práva veta při sestavování kandidátek a rozhodujícího slova v dalších personálních i programových otázkách.

Podle médií chce tento třicetiletý politik svou stranu zreformovat a dát jí charakter hnutí otevřeného i nečlenům. Z průzkumů veřejného mínění totiž vyplývá, že má dobré šance stát se po parlamentních volbách kancléřem.

Témata:  Rakousko Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy