Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump kritizuje státy USA, které nechtějí sdělit citlivá data o voličích

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Komise pro poctivost voleb, kterou nechal v květnu vytvořit americký prezident Donald Trump, žádá po jednotlivých státech USA citlivé údaje o voličích. Ty se je však zdráhají vydat, což šéf Bílého domu kritizuje.

Komise tento týden vyzvala představitele jednotlivých států USA, aby poskytli své návrhy ke zlepšení poctivosti hlasování. Komise zároveň žádá údaje o voličích včetně jejich jmen, adres, dat narození, posledních čtyř čísel sociálního pojištění, politické příslušnosti či voličské minulosti.

Více než dvacítka států, mimo jiné Kalifornie, New York či Virginie, odmítla část, případně všechny požadované informace komisi předložit s tím, že to porušuje soukromí občanů.

"Řada států odmítá vydat informace vynikajícímu panelu pro záležitosti voličských podvodů," napsal v sobotu Trump na twitteru. "Co se pokouší ukrývat?" dodal.

Trump vyhrál loňské prezidentské volby díku většímu počtu volitelů. Prostý součet odevzdaných hlasů ale vyzněl ve prospěch Hillary Clintonové téměř třímilionovým rozdílem. Trump tvrdí, že by i v součtu odevzdaných hlasů zvítězil, pokud by ilegálně nehlasovaly miliony lidí.

Témata:  USA volby v USA Donald Trump

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy