Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pasy do ráje? IS je zoufalý, bojovníkům za sebevražedný útok slibuje hory doly

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Rakka – Islámský stát ztrácí velká části svého území jak v Iráku, tak i v Sýrii. O Rakku, která je syrskou baštou Islámského státu (IS), se bojuje od začátku června. Bojovníky IS se z města snaží vytlačit místní arabsko-kurdské oddíly, jimž pomáhá spojenecká letecká koalice vedená USA. Džihádisté se proto snaží motivovat své věrné k boji všemi možnými způsoby.

Koaliční síly bojující u Rakky ve městě objevily kopie pasů patřících bojovníkům Islámského státu. Nejde o běžné cestovní doklady, ale o dokumenty umožňující „cestu na věčnost“. Radikálové totiž od IS dostávají pasy do nebe, které mají povzbudit členy IS k provádění sebevražedných útoků a udržení kontroly nad jeho hlavním městem v Sýrii.

#ISIS fighters are given 'Passport to Paradise' to convince them of guaranteed trip to heaven!! pic.twitter.com/4d2jSC9UUS

— Raveen Aujmaya (@raveenaujmaya) 27. června 2017

Tyto falešné pasy byly objeveny v nově osvobozených čtvrtích města Rakka, jejich fotografie se posléze objevily i na sociálních sítích. Extremisté, kteří jsou silně ovlivněni propagandou věří, že pokud zemřou při obraně Islámského státu, dostanou se do ráje, kde na ně za odměnu čekají panny. Tyto pasy je pak mají přesvědčit, aby šli a provedli sebevražedné úroky, protože pokud tak učiní, poputují rovnou do ráje.

Podle serveru Daily Mail jsou tyto pasy profesionálně vytištěné, zelené desky jsou doplněny zlatým písmem. Kniha obsahuje anglicky a arabsky psané úryvky z Koránu, které povzbuzují bojovníky k provedení atentátu pomocí výbušných pásů nebo aut nacpaných výbušninami. Na přední straně pasu se píše, že „není Boha kromě Alláha a Mohamed je jeho prorok“ a „Pas do ráje“.

Heaven Passport issued by #isis " the holder of this pass is allowed to go to heaven " found in #Raqqa pic.twitter.com/BJZuyR8xUQ

— Kovan Direj كوفان (@kovandire) 22. června 2017

Těmito dokumenty se IS snaží bojovníky přesvědčit, že budou mít zaručenou cestu do nebe, pokud se stanou mučedníky. Pasy jsou univerzální a neobsahují žádné osobní údaje o držiteli dokladu.

IS právě přichází o velké části území jak v severním Iráku, tak na severu Sýrie. Je v obležení ve své baště, v syrském městě Rakka, a v iráckém Mosulu jeho asi 350 členů bojuje doslova o poslední metry území. Irácká armáda zbytek Mosulu osvobodila v operaci kterou zahájila loni na podzim. Podle Reuters se soudí, že IS přesunul své velení do syrského města Majádín, které se nachází jihovýchodně od Rakky, v provincii Dajr az-Zaur.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy