Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Redaktor se rozvášnil a přirovnal saúdského krále k bohu, přišel o práci

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - Sloupkař saúdskoarabského listu přirovnal krále Salmána k bohu. Byť místní tisk často nekriticky adoruje monarchii, tentokrát už to bylo příliš. Novinář dostal výpověď.

Sloupkaři v novinách opěvují krále pravidelně, což je projevem úcty k jeho úřadu. Novinář ale použil termíny, které jsou v islámu spojovány s bohem.

Na přisuzování božských vlastností nebo pojmenovávání jedinců některým z 99 jmen boha je v království, které vyznává přísný výklad islámu známý jako wahhábismus, pohlíženo s nelibostí, píše Reuters.

Vedení listu Al-Džazíra zveřejnilo omluvu. Saúdskoarabská média napsala, že král nařídil podniknout vůči deníku kroky, více ale neupřesnila.

Život v Saúdské Arábii je přísně podřízen zásadám islámu. Pětkrát denně probíhá modlitba v délce 20-30 minut, během které jsou všechny úřady, obchody a restaurace zavřené. V zemi formálně neexistují kina, divadla či zábavné podniky. Hudební koncerty jsou prozatím organizovány pouze ojediněle. Řada kulturních akcí je však realizována při diplomatických misích a v obytných komplexech cizinců. Ženy na veřejnosti povinně nosí dlouhý plášť, tzv. abáju, a zakrývají si vlasy. V případě mužů není vhodné nošení krátkých kalhot či tílka bez rukávů.

Témata:  Saúdská Arábie novináři Salmán

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy