Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Francii zadrželi mladíka, který plánoval atentát na Macrona a příslušníky menšin

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Francouzská policie zadržela muže (23), který údajně plánoval atentát na prezidenta Emmanuela Macrona. Útočit chtěl také na příslušníky menšin. Mladík, který sám sebe označil za "nacionalistu", byl už v minulosti usvědčen ze schvalování terorismu.

Muž byl zadržen minulý týden a při výslechu uvedl, že chtěl Macrona zavraždit během tradiční vojenské přehlídky, která se každoročně koná na pařížské třídě Champs-Elysées u příležitosti státního svátku Dne dobytí Bastily 14. července. Útočit prý chtěl také na "muslimy, Židy, černochy a homosexuály".

Mladík na internetu oslavoval čin norského teroristy Anderse Behringa Breivika, který v roce 2011 zavraždil 77 lidí.

Policii na zadrženého muže upozornilo několik uživatelů internetu poté, co se pokoušel opatřit si na síti střelnou zbraň. Policie mladíka zadržela na pařížském předměstí Argenteuil.

Mluvčí pařížského státního zastupitelství Agnes Thibaultová-Lecuivreová agentuře AP řekla, že plány zadrženého muže byly neurčité a neměly zatím žádnou konkrétní podobu. Útok na prezidenta či některou z francouzských menšin podle ní plánoval zřejmě sám.

Témata:  Francie atentát terorismus policie Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy