Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komise zjistila pochybení při odstřelu medvědice ve slovenských Tatrách

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - Při odstřelu medvědice, která na Slovensku spolu se dvěma mláďaty vyhledávala ve Vysokých Tatrách lidská obydlí a stala se atrakcí pro turisty, došlo podle podle ministerstva zemědělství k několika pochybením. Nicméně chování šelmy prý představovalo hrozbu pro veřejnost.

Odloučení medvědice od mláďat a její následné utracení na začátku června vzbudilo na Slovensku velkou pozornost. Přes 14.000 lidí podepsalo petici za prošetření odstřelu.

"První pochybení představuje vypuštění medvědice po té, co jí byla odebrána mláďata. V této situaci byla vysoká pravděpodobnost, že se je vrátí hledat zpět do obce. Skupina zároveň poukázala na skutečnost, že při zásahu nebyl přítomen veterinář. Do třetice se (pracovní) skupina shodla na nedostatečné komunikaci s veřejností," uvedlo dnes slovenské ministerstvo.

Medvědice se s mláďaty postarala o neobvyklou podívanou už začátkem května, kdy během dne vylezla na strom v centru podtatranské osady Starý Smokovec. Předtím se šelmy zase pohybovaly blízko jedné z horských chat.

Ochranáři zvířata později uspali a přesunuli do odlehlé oblasti Tater. Pohyb medvědice poté sledovali pomocí obojku s GPS vysílačem. Medvědi se po několika dnech vrátili do údolí.

Po té, co se medvědí trio pohybovalo po vesnici Liptovská Kokava, ochranáři rozhodli o oddělení medvědice od mláďat, která umístili do karantény v zoologické zahradě. Tento krok zdůvodnili nestandardní situací a snahou o záchranu šelmy, která ztratila plachost a krmila se odpadky z popelnic. Medvědice se ovšem vrátila hledat svá mláďata do vesnice, kde ji myslivec zastřelil. Povolení k odstřelu vydaly úřady na žádost starosty zmiňované obce.

Slovenský ministr životního prostředí László Sólymos uvedl, že podniká všechny kroky, aby obě zmiňovaná medvíďata zůstala na Slovensku. Podle dřívějších informací zájem o ně projevilo Maďarsko.

Témata:  medvědi Vysoké Tatry Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy