Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První setkání Putina a Trumpa se uskuteční v Německu. Jednat se bude o Sýrii, Ukrajině i terorismu

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Moskva - Přesný termín schůzky prezidentů Ruska a USA v Hamburku sice ještě nebyl stanoven, už se ale spekuluje o témetech rozhovoru. Vladimir Putina Donald Trump by mohli hovořit o Sýrii, Ukrajině a boji s terorismem.

Oba státníci se v německém přístavním městě zúčastní summitu G20, který se uskuteční v pátek a v sobotu. Putin se s Trumpem osobně zatím nesešli, o klíčových otázkách světové politiky spolu několikrát hovořili telefonicky.

Podle kremelského poradce Jurije Ušakova považuje Moskva nadcházející rusko-americké jednání za "skutečné důležité". Jeho přesný termín ještě stanoven nebyl a stále se o něm jedná. Obě strany se podle Ušakova v programu snaží najít alespoň "úzký prostor" pro jednání obou prezidentů.

Podle řady amerických politiků by měl Trump v besedě s Putinem protestovat proti údajnému ruskému vměšování do loňských amerických prezidentských voleb. Podle dnešního komentáře CNN ale šéf Bílého domu zřejmě tuto otázku v Hamburku odsune stranou, aby nepoškodil možnou budoucí spolupráci s Moskvou. Trumpovi údajně půjde o řešení konfliktů v Sýrii a na Ukrajině.

Putin se v Hamburku sejde s víc než deseti zahraničními partnery, oznámil Ušakov. Dohodnuta je mimo jiné schůzka s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, německou kancléřkou Angelou Merkelovou, tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem nebo japonským premiérem Šinzóem Abem.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin Summit G20

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy