Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mrazivá předpověď: Jaké budou Trumpovy další kroky? Uznávaný historik mluví o konci demokracie a nástupu fašismu

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington – Americký historik Timothy Snyder specializující se na politické tyranie varuje, že je nevyhnutelné, že prezident Trump brzy skoncuje s demokracií. Poukazuje na to, že by mohl provést nějaký krok srovnatelný s tím, když Adolf Hitler využil požáru Reichstagu a chopil se neomezené moci.

Když byl prezident Donald Trump zvolen, mluvilo se o tom, že existují dva možné konce jeho vlády. Jeho nekonvenční styl a nerespektování ústavy by mohly znamenat, že buď bude prezidentem pouhé dva roky, nebo příštích dvacet let. Snyder, americký historik a profesor na Yaleově univerzitě, věří, že nastane druhá varianta.

Snyder, který napsal knihu „V tyranii“, tvrdí, že je „do značné míry nevyhnutelné, že provede státní převrat a svrhne demokracii". Jeho slova cituje server Independent. Ve své knize píše, že Trump zosnuje svůj vlastní „požár Reichstagu“, teroristický útok, který připíše některému ze svých nepřátel, díky čemuž následně legální získá bezprecedentní moc a „pozastaví demokracii“.

Tyto argumenty Synder do značené míry představil už v únoru ve svém článku pro New York Review of Books. „Požár Reistagu ukazuje, jak rychle se může moderní republika přeměnit v autoritativní režim. Nejde přitom o nic nového. Američtí Otcové zakladatelé věděli, že demokracie, kterou vytvořili, může být zranitelná, pokud se objeví ctižádostivý tyran, který by mohl využít nějaké dramatické události jako důvodu pro pozastavení našich práv,“ vysvětloval tehdy.

Právě to je podle něj možné pozorovat v rétorice Trumpa, když mluví o „radikálním islámském teroru“, který mu poskytuje „příznivý stav nouze“. V rozhovoru pro server Salon Synder dodal, že věří, že se Trump o něco takového „nevyhnutelně pokusí“.

„Myslím si to, protože konvenční způsoby, jak si získat popularitu, u něj nefungují. Konvenční způsob, jak být populární nebo legitimní v této zemi, je, že budete mít nějakou politiku, aby vaše popularita rostla a abyste vyhráli volby. Nemyslím si, že by rok 2018 vypadal pro republikány nějak dobře - a to nejen proto, že prezident je historicky nejvíce nepopulární. Je to také proto, že ani Bílý dům, ani Kongres nemá politiku, která by se většině veřejnosti líbila,“ vysvětluje.

Právě to podle něj znamená, že by mohli být zlákáni představou, že do politiky dostanou nový rytmus, který nezávisí na populární politice a volebních cyklech. Snyder byl dotazován, zda je s ohledem na to vše možné označit Trumpa za fašistu. „Nechci se vyhnout vaši otázce o tom, zda je Trump fašista, nebo ne. Jak to vidím já, určitě v jeho přístupu existují prvky, které jsou fašistické,“ uvedl.

Témata:  Donald Trump USA demokracie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:08

Lipavský reaguje na íránský útok na Izrael. Velvyslanec půjde na kobereček

Česká diplomacie si kvůli víkendovému útoku na Izrael předvolá íránského velvyslance, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí. Teherán podle Lipavského ohrozil bezpečnostní situaci na Blízkém východě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy