Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varšava chystá pro Donalda Trumpa vřelé přijetí, v Německu už to tak veselé nebude

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Varšava/Berlín - Americký prezident Donald Trump už podruhé během svého mandátu zavítá do Evropy. Nejprve zavítá do Polska, pak se setká s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a nakonec dorazí na summit G20 do Hamburku. Zatímco ve Varšavě se čekají ovace, na Západě patrně přijetí šéfa Bílého domu tak vřelé nebude.

Důraz na posilování kolektivní obrany v rámci Severoatlantické aliance a demonstrace sounáležitosti USA se střední Evropou má být hlavním tématem blížící se návštěvy Trumpa v Polsku.

Trump do Polska přijede už ve středu večer a čtvrteční program zahájí zhruba půlhodinovým jednáním s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Vyvrcholením pobytu amerického prezidenta v polské metropoli bude projev na náměstí Krasińského, které je symbolem polského hrdinství za druhé světové války. Na reprezentativním Zámeckém náměstí podle agentury AP Trump mluvit nechtěl, protože tam k Polákům v minulosti promlouvali jeho předchůdci Barack Obama a Bill Clinton.

Varšava prezentuje Trumpovu návštěvu jako mimořádný úspěch polské diplomacie. Šéf vládní strany Právo a spravedlnosti Jaroslaw Kaczyński o víkendu prohlásil, že ostatní evropské státy v tomto ohledu Polsku závidí.

Trumpovy osobní státnické kontakty s postkomunistickým regionem odstartovala červnová návštěva rumunského prezidenta Klause Iohannise ve Washingtonu. Ohlášený jarní česko-americký summit, k němuž Trump loni podle Pražského hradu telefonicky pozval prezidenta Miloše Zemana, byl podle českého velvyslance ve Washingtonu Hynka Kmoníčka odložen.

Během Trumpova pobytu v Polsku bude mít Zeman předem plánovanou dovolenou a Českou republiku na summitu reprezentovat nebude, uvedl v polovině června prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman nebyl přítomen ani veřejnému Trumpově projevu na květnovém summitu NATO v Bruselu. Na změnu programu česká strana tehdy podle Ovčáčka předem upozornila.

Na setkání ve Varšavě nedorazí ani premiér Bohuslav Sobotka, Prahu bude zastupovat předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Česko se řadí mezi ty členské státy iniciativy Trojmoří, jež dosud reprezentovali zástupci na úrovni ministrů či jejich náměstků.

Západní média si povšimla, že Trump v rozporu s letitou tradicí navštíví postkomunistické Polsko před oficiální návštěvou některého z významných západoevropských spojenců, tedy Británie nebo Francie. Stejný postup zvolil v roce 2001 i tehdy nově zvolený americký prezident George Bush mladší. Washington podle agentury AP dává najevo svou loajalitu vůči Polsku, v němž vidí klíčového spojence v NATO.

Trump z Polska odletí do Německa. Slíbil Merkelové pomoc, aby nadcházející summit G20 skončil úspěchem. Po jejich společném pondělním telefonátu o tom informoval Bílý dům. Trump a Merkelová spolu v přípravě na summit v Hamburku hovořili rovněž o otázkách klimatu nebo o mezinárodního obchodu. Jsou to právě tato témata, která do značné míry dělí Spojené státy a Evropu i další země G20. Summit se koná v pátek a v sobotu.

Evropští členové G20 se minulý týden v Berlíně vyslovili pro naplňování pařížské dohody o klimatu a pro mezinárodní obchod bez protekcionismu, čímž se jasně vymezili vůči Trumpově politice. Americký prezident rozhodl o odstoupení USA od pařížské dohody a opakovaně říká, že by se Spojené státy měly zaměřit hlavně na sebe. Zmiňuje přitom i možná protekcionistická opatření.

Trumpův přístup dnes kritizoval německý prezident Frank-Walter Steinmeier. "Když každý hledá jen nejlepší obchod (pro sebe), tak nakonec všichni prohrajeme," řekl novinám Stuttgarter Zeitung. V listu Die Welt pak vyzval Německo k užší spolupráci s Čínou tamní prezident Si Ťin-pching, podle něhož by měly obě země převzít větší zodpovědnost ve světě.

Merkelová se ještě před summitem sejde jak s čínským, tak s americkým prezidentem. Sama ale dopředu mírní očekávání od setkání s Trumpem. Uvedla, že postoje americké vlády jsou známé, a nelze proto očekávat, že by kvůli dvoudenní cestě do Hamburku přestaly platit.

Témata:  Donald Trump Summit G20 Polsko Německo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy