Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie má právo stíhat Uber, tvrdí poradce Soudního dvora EU

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Lucemburk - Generální advokát Soudního dvora EU se domnívá, že Francie má právo trestně stíhat tamní divizi americké společnosti Uber za provoz ilegální taxislužby. Firma se bránila tím, že právní předpisy, na jejichž základě je stíhána, podléhají směrnici EU.

Společnost Uber France je trestně stíhána, protože prostřednictvím služby UberPOP zprostředkovávala kontakt mezi zákazníky a neprofesionálními řidiči, kteří přepravovali osoby za úplatu. Firma však upozorňuje, že francouzské právní předpisy, na jejichž základě je stíhána, nebyly před přijetím oznámeny Evropské komisi. Vyvozuje z toho, že by stíhána být neměla.

Směrnice o normách a technických předpisech zavazuje členské státy EU, aby Evropské komisi oznámily každý návrh zákona nebo právní úpravy, které stanoví technické předpisy týkající se výrobků a služeb informační společnosti.

Generální advokát Maciej Szpunar ale ve svém stanovisku uvádí, že bez ohledu na to, zda se směrnice na službu UberPOP vztahuje, mohou členské státy EU zakázat a trestně stíhat protiprávní výkon takovéto přepravní činnosti, aniž musí návrh zákona nejprve oznámit Evropské komisi.

Konečné rozhodnutí soudu v této kauze by mělo padnout v letošním roce. Stanoviska generálních advokátů jsou sice nezávazná, soudci se jimi ale obvykle řídí.

Témata:  Francie Soudní dvůr EU EU

Aktuálně se děje

18. května 2024 14:50

Analytici rozebrali Putinova slova o mírových jednáních. Chce ovlivnit Západ

Analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW) se podívali do hlavy ruského prezidenta Vladimira Putina. Rusko podle nich předstírá zájem o mírová jednání, aby ovlivnilo přemýšlení západních spojenců Ukrajiny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy