Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA už nejsou první? Rusové vedou v počtu rozmístěných jaderných hlavic

Jaderná puma, ilustrační fotografie
Jaderná puma, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Stockholm - Podle nejnovější studie SIPRI Rusko předstihlo Spojené státy co do počtu jaderných hlavic. Celkový počet hlavic se postupně snižuje, na světě by jich mělo být necelých 15 tisíc. Mezi jaderné mocnosti patří také Indie, Pákistán, Izrael nebo Francie.

V průběhu loňského roku Rusko předstihlo Spojené státy co do počtu jaderných hlavic. Se zjištěním přišel Mezinárodní Stockholmský institut pro mírový výzkum (SIPRI). Ten ve své studii zmiňuje devět zemí, které disponují jaderným arzenálem. 

Největší jaderný arzenál tak má momentálně Rusko, jde o 7 tisíc jaderných hlavic. Z tohoto počtu jich je 1 950 umístěno v terénu, kde jsou umístěny přímo na raketách a nebo jsou uloženy na vojenských základnách. Spojené státy mají o 200 jaderných hlavic méně, tedy 6 800, z tohoto počtu jich mají umístěných na raketách 1 800.

Na světě je podle studie celkem 4 150 jaderných zbraní (v devíti zemích), které jsou připraveny k okamžitému použití. Kromě USA a Ruska disponují jaderným arzenálem Velká Británie, Francie, Čína, Indie, Pákistán, Izrael a Severní Korea. Severní Korea jich má podle studie 20, Francie 300.

Studie odhaduje, že celkový počet hlavic na světě se nicméně snížil, v současnosti by jich mělo existovat na 14 935. Rusko i Spojené státy se zavázaly k postupnému snižování počtu zbraní. USA nicméně plánují utratit na 400 miliard dolarů v letech 2017-2026 na údržbu a modernizaci svého jaderného komplexu. 

Žebříček jaderných mocností podle počtu hlavic (SIPRI):

Rusko (7000) Spojené státy (6800) Francie (300) Čína (270) Velká Británie (215) Pákistán (140) Indie (130) Izrael (80) Severní Korea (20)

Témata:  USA Rusko jaderné zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy