Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová francouzská vláda získala v parlamentu důvěru

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Nová francouzská vláda premiéra Édouarda Philippea získala důvěru parlamentu, v hlasování ji podpořilo 370 poslanců z 577.

Hlasování se zdrželo 129 členů sněmovny, informuje agentura Reuters. Fakticky šlo o formalitu, neboť v parlamentu má většinu strana prezidenta Emmanuela Macrona, který Philippea do funkce jmenoval.

Nový premiér dnes při představování vládního programu v parlamentu oznámil velkou reformu soudnictví, která má posílit nezávislost soudců a zjednodušit justiční systém. Počítá také s vytvořením 15.000 nových míst ve věznicích, aby se vězňům dostalo důstojného zacházení a věznice nebyly "líhní pro budoucí násilí".

Philippe dále uvedl, že vládní dluh je ve Francii na nepřijatelné míře, což má změnit plán omezující vládní výdaje pro následujících pět let. V oblasti zdravotnictví chce podle Philippea vláda klást důraz na prevenci, jejíž součástí bude také povinné očkování dětí doporučenými vakcínami. 

Témata:  Francie Édouard Philipp Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy