Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na cestě z Maroka do Evropy zřejmě utonulo 50 běženců

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Madrid - Na moři mezi Marokem a Španělskem utonulo 50 migrantů. Jejich gumový člun, na kterém se snažili dostat do Evropy, šel ke dnu. Zachráněni byli jen tři muži.

Zachránění muži, kteří byli nalezeni u španělského ostrova Alborán, jsou ve věku 17 až 25 let a byli velmi vyčerpaní. Nyní jsou v nemocnici ve městě Almería na jihu Španělska. Spolu se třemi muži se v člunu zřejmě plavilo dalších asi 50 osob. Tito lidé podle záchranářů pravděpodobně utonuli.

Pokud se počet utonulých potvrdí, půjde podle BBC o nejsmrtelnější letošní nehodu člunu s běženci v této části Středozemního moře.

Od začátku letošního roku do Evropy přes Středozemní moře dorazilo podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) už více než 100.000 migrantů.

Naprostá většina migrantů (85.000) se na nebezpečnou cestu vydala ze severoafrických břehů a dorazila do Itálie. Kolem 9300 lidí překonalo Egejské moře a na evropskou pevninu vkročilo v Řecku. Kolem 6500 migrantů se dostalo ze severu Afriky do Španělska - ať už po moři či přes severoafrické španělské enklávy Ceuta a Melilla.

Témata:  uprchlíci Maroko Španělsko

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy