Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakouská armáda by mohla nahradit dosluhující podzvukové letouny českými L-159

Aero Vodochody představilo letoun L-159
Aero Vodochody představilo letoun L-159
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Vídeň - Rakousko hledá náhradu za dosluhující podzvukové proudové letouny Saab 105, které používá k výcviku i k ostraze vzdušného prostoru a které budou ze služby vyřazeny do roku 2020. Ve hře jsou dle agentury APA i české stroje L-159, za favorita jsou ovšem považovány spíše italské letouny M-345 či M-346.

Rakouský korespondent mezinárodního vojenského magazínu Jane's Defence Weekly Georg Mader považuje náhradu strojů Saab 105 za palčivou otázku, neboť letadla v armádě už dosluhují. Do služby je Rakousko zařadilo v roce 1970 a v současné době jich provozuje 28.

I vzhledem k tomu, že rakouští piloti stíhaček Eurofighter podstoupili výcvik na letounech M-345 nebo M-346, jsou italské stroje považovány za ideální volbu. Vedle toho prý ale Vídeň uvažuje také o českých L-159 či o britských cvičných letadlech Hawk.

Rakousko také stojí před rozhodnutím o budoucnosti svých nadzvukových vzdušných sil. Ještě tento měsíc by rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil měl oznámit, zda se Vídeň rozhodne zůstat u stávajících letadel Eurofighter, nebo je nahradí jinými stíhačkami. V takovém případě podle Madera připadají v úvahu pouze švédské stroje Gripen a americké letouny F-16.

Témata:  Rakouská armáda Rakousko Česká republika L-159

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy