reklama

IS počítal s tím, že se útoku zúčastní celkem deset teroristů. Dva z nich měli v düsseldorfském starém městě spáchat sebevražedné atentáty a vyvolat paniku. Ostatní útočníci měli u čtyř východů ze starého města střílet do prchajícího davu a nakonec se také odpálit.

Bylo dokonce rozhodnuto o tom, že by se útok měl uskutečnit buď v pátek, nebo v sobotu, kdy bývá v centru metropole Severního Porýní-Vestfálska nejvíce lidí.

Plán ale ztroskotal na tom, že o něm vedoucí skupiny - dnes třicetiletý Syřan Sálih A. - začal pochybovat a dokonce o něm v únoru 2016 informoval úřady v Paříži, kde se v té době nacházel. Dnes se tak spolu s 29letým Hamzou K. a 26letým Mahúdem B. musí zodpovídat mimo jiné z členství v IS. Čtvrtého muže, který měl připravit sebevražedné vesty, čeká samostatný proces.

Atentátníci chtěli podle vyšetřovatelů postupovat podobně jako ti v Bombaji ve dnech 26. až 29. listopadu 2008, kdy komando deseti ozbrojených teroristů spáchalo sérii útoků v různých částech města včetně vlakového nádraží, mezinárodního hotelu nebo turistické restaurace. Útoky si vyžádaly 174 mrtvých včetně útočníků a 308 zraněných.