Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR dál pouští hrůzu: Naše nová raketa může nést jadernou hlavici, tvrdí

Test jaderné zbraně
Test jaderné zbraně
Foto: Pixabay

New York/Pchjongjang - Severní Korea dnes oznámila, že její nově vyvinutá mezikontinentální raketa je schopna nést silnou jadernou hlavici. Odborníci zpochybňují, že by KLDR už byla ve vývoji střel tak daleko, aby mohla zasáhnout kterékoli místo na planetě, nicméně varují, že úterním testem Pchjongjang "překročil červenou linii".

Spojené státy a Jižní Korea po počátečním názoru, že šlo o střelu středního doletu, postoj změnily a také již tvrdí, že šlo skutečně o mezikontinentální raketu. Američtí experti jsou toho názoru, že raketa by mohla potenciálně zasáhnout Aljašku.

Pchjongjang tvrdí, že nyní je s to zasáhnout prakticky jakékoliv místo na Zemi. Odborníci to zpochybňují, ale varují, že úterním testem KLDR "překročila červenou linii" a že je pouze otázkou času, kdy toho dosáhne, nebude-li zastavena.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se Spojeným státům zjevně vysmívá. Podle státní agentury KCNA citované západními médii dnes prohlásil, že jeho národ "ukáže Spojeným státům svou odvahu" a že nikdy nebude o svých zbrojních programech vyjednávat. "Velký vůdce s širokým úsměvem" prý vyzval své vědce, aby "Yankeeům hojně posílali dárkové balíčky", čímž narážel na časté raketové testy KLDR v poslední době.

Kromě Spojených států a Jižní Koreje severokorejský test odsoudili také představitelé Ruska, Číny, Japonska, EU a OSN.

Témata:  Severní Korea jaderné zbraně severokorejské zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.