Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontroly v Brenneru zatím nezavedeme, uklidňuje rakouský kancléř Kern

rakousko
rakousko
Foto: Pixabay

Vídeň - Rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil v úterý prohlásil, že alpská republika kontroly na hranicích s Itálií obnoví již velmi brzy. Rakouský kancléř Christian Kern ovšem dnes řekl, že se v dohledné době nebude provádět hraniční kontroly v klíčovém Brennerském průsmyku.

"Je třeba vysvětlit nedorozumění," řekl dnes Kern na společné tiskové konferenci s Doskozilem. "Nerozmísťujeme v Brennerském průsmyku tanky a znovu zdůrazňuji, že naše spolupráce s Itálií je velmi dobrá," dodal kancléř s tím, že nic nenasvědčuje tomu, že by Itálie ztratila kontrolu nad situací v zemi.

"Rakousko nebude provádět v této chvíli žádné kontroly v Brenneru a v bezprostřední budoucnosti se zde nechystá nasadit armádu," řekl Kern. Řím podle Vídně zcela nepochopil záměr Rakouska, které se pouze připravuje na možné převzetí kontroly nad hranicemi s Itálií, pokud by nastal příliv migrantů, což ale zatím nenastalo.

Doskozil přitom v úterý řekl, že rakouská armáda již ke klíčovému průsmyku, který leží na dopravní tepně mezi severem a jihem Evropy, vyslala čtyři obrněné transportéry. Ministr obrany také uvedl, že ke kontrole jižních hranic budou nasazeni i vojáci. Toto Doskozilovo prohlášení vyvolalo tvrdou kritiku Itálie, která si předvolala rakouského velvyslance.

Od začátku roku do Itálie dorazilo přes 85.000 migrantů, což je asi o pětinu víc ve srovnání se stejným obdobím loni. Celkem se do Evropy přes Středozemní moře dostalo už letos více než 101.000 migrantů.

Témata:  Rakousko uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy