Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko podepsalo dohodu s ruským gazpromem o napojení na Turkish Stream

Maďarsko
Maďarsko
Foto: Pixabay

Budapešť - Maďarsko dnes podepsalo s Gazpromem dohodu o propojení země s plynovodem Turkish Stream. Projekt navrhlo Rusko před několika lety jako náhradu za nezdařený plán plynovodu South Stream.

South Stream měl obcházet Ukrajinu přes Černé moře na Balkán. Jednou z větví plynovodu Turkish Stream má téct ruský plyn do Turecka a druhou do Evropy.

Realizaci projektu Turkish Stream nicméně zbrzdily spory mezi Ruskem a Tureckem. Plynovod by mohl být hotov do konce roku 2019.

"Výrazně to posílí energetickou bezpečnost Maďarska, takže je zahájení této spolupráce v našem strategickém zájmu," prohlásil k dnešní dohodě maďarský ministr zahraničních věcí a obchodu Péter Szijjártó. Dodal, že dohoda by Maďarsku mohla zajistit až osm miliard krychlových metrů plynu ročně. Celková spotřeba plynu v Maďarsku se přitom pohybuje kolem devíti miliard krychlových metrů ročně.

Témata:  Maďarsko Gazprom Rusko plynovod

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.