Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump ve Varšavě nenavštíví pomník hrdinů ghetta, polští Židé ho za to kritizují

Židé, ilustrační fotografie
Židé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Varšava - Americký prezident Donald Trump se během dnešní návštěvy Polska nechystá zastavit v Památníku hrdinů varšavského ghetta. Čelí proto kritice ze straby vedoucích představitelů polské židovské komunity.

Památník připomíná povstání Židů ve varšavském ghettu v květnu 1943. Tehdy se kolem 750 jen slabě vyzbrojených Židů postavilo přesile nacistických oddílů SS. Reagovali tak na masové transporty lidí do vyhlazovacích táborů. Povstání bylo brzy potlačeno a ghetto bylo během té doby doslova srovnáno se zemí.

"Od pádu komunismu v roce 1989, všichni američtí prezidenti a viceprezidenti při návštěvě Varšavy vždy zavítali do Památníku hrdinů varšavského ghetta. Hluboce litujeme, že prezident Trump považoval za správné přerušit - kromě mnoha dalších - tuto tradici hodnou respektu a to přesto, že má pronést projev na místě vzdáleném ani ne míli od památníku," stojí v prohlášení polské židovské komunity.

"Doufáme, že tento projev nedostatku úcty neodráží postoje a pocity amerického lidu," napsali předseda Svazu židovských náboženských obcí v Polsku Lesław Piszewski, vrchní polský rabín Michael Schudrich a předsedkyně varšavské židovské komunity Anna Chipczyńska.

Témata:  Donald Trump Polsko židé

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy